Netwerkbijeenkomst Biobased en Circulair

Laden Evenementen

14.10.2022 | 14:30 17:00

SPARK Makers Zone

Paardskerkhofweg 15
's-Hertogenbosch, 5223 AJ

In deze netwerkbijeenkomst inspireren we duurzame doeners met het toekomstbeeld van een duurzame, groene en circulaire wereld voor iedereen. Deze herfsteditie staat in het teken van een bedrijven bijeenkomst, als opvolger van de editie van 21 april. Dit keer in het teken van ‘waardebehoud grondstoffen’ ofwel ‘de circulaire Bossche economie’. We gaan op bezoek bij SPARK Makers Zone waar het Nature Building Project staat.

Programma van de bijeenkomst

14.30 uur

Inloop en mogelijkheid om het Nature Building Project in de grote kas bij SPARK te bekijken.

15.00 uur

Welkom door Rob Bogaarts die (alvast) een terugblik geeft op de inspiratieweek van het Nature Building Project in Den Bosch.

15.10 uur

Job Wittens | eigenaar van Peppelhout dat populierenhout voor de bouw- en interieursector verkoopt. Job gelooft dat deze oer-hollandse volksboom het verdient om op waarde te worden gebracht. En omdat het nu eenmaal een CO2 knaller is bij uitstek. 

15.30 uur

Noor Schellens | spreker namens de Rabobank. Noor wil boeren en bouwers samenbrengen door middel van biobased gewassen. Hier zitten enorme winstkansen voor de (lokale) economie en ecologie. 

15.50 uur

Jasper Sluis | eigenaar DoFactory en AccesFactory. Jasper is ondernemers, docent en co-creator.  Zijn lijfspreuk is ‘Leren door te doen’ en daarmee heeft hij succes. Onder andere met het product Biofold dat opgenomen is in The Exploded View.

16.20 uur

Afsluiting waarbij wordt gekeken naar de concrete kant van de verhalen. Tevens mogelijkheid voor open mic.

16.30 uur

Tijdens de borrel is er mogelijkheid om te netwerken. Wil je nog meer inspiratie? Kies dan voor de rondleiding in SPARK Makers Zone.

Nature Building Project

in deze tijd is iedereen wel geraakt door een crisis en zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Daarom haalt de Club van Duurzaam Doen een inspirerend voorbeeld naar de stad toe: het Nature Building Project. Een interactieve installatie geïnspireerd op The Exploded View – die alleen al tijdens Dutch Design Week 2021 door meer dan 50.000 mensen bezocht werd – van Lucas De Man en Pascal Leboucq (Nieuwe Helden).

Het project stelt de vraag centraal: Hoe komen we tot een duurzame groene en circulaire wereld voor iedereen?

De klimaatcrisis en de enorme druk op de woningmarkt vormen een uitdagende opgave op het gebied van duurzaamheid. Want hoe zorgen we ervoor dat die honderdduizenden huizen niet enkel van materialen worden gemaakt die slecht zijn voor de natuur? Daarbij is de milieu-impact van de bouwsector is enorm groot. Dat kan en moet anders, zeker gezien het groot aantal woningen wat gebouwd gaat worden of de grootschalige renovatie-opgave richting gasloze wijken. Het materiaalgebruik moet duurzaam. Op de Dutch Design Week en de Floriade is The Exploded View getoond: een huis van alleen maar biobased materialen, dus natuurlijke grondstoffen. Tienduizenden mensen hebben deze exposities bezocht. Wij laten nu het schaalmodel met alle materialen, door ‘s-Hertogenbosch reizen!

De Nature Building Project is een concept van Company New Heroes. De Nature Building Kit is ontwikkeld in samenwerking met NEMO Science Museum en met dank aan Bruns.