Netwerkbijeenkomst Bossche bedrijven in energietransitie

Laden Evenementen

21.04.2022 | 15:30 17:15

Lab.073

Orthen 63
Den Bosch,

Het energie vraagstuk is meer dan actueel. Want de oorlog van Rusland/Oekraïne dringt de prijzen voor gas en benzine nog verder omhoog, met het gevolg dat iedereen de afhankelijkheid van deze fossiele brandstoffen voelt. Daarom organiseren we als de Club van Duurzaam Doen in samenwerking met VNO-NCW Brabant-Zeeland dit bedrijven-evenement in het voormalig innovatielab van Enexis: Lab.073.

businesscase IN GEVAAR

We moesten al van het gas af, omdat het duurzamer is. Nu de kosten de pan uit rijzen is de urgentie hoger om (eindelijk) te gaan veranderen. Naast de wereldwijde problematiek zijn er ondertussen ook lokale ontwikkelen die er toe doen. Zoals de vastgestelde Regionale Energie Strategie en de gemeentelijke focus op de energietransitie.

Gelukkig liggen er ook kansen. Daarover spreekt Chris Goemans, een ervaren internationale koploper op het gebied van duurzame energie die zijn enthousiasme en kennis deelt. Hij neemt ons op een interactieve manier mee door alle aspecten van de duurzame energiewereld.

het Programma

15.30 uurInloop en opening door dagvoorzitter Heleen Herbert, voorzitter Club van Duurzaam Doen.
16.00 uurChris Goemans, landelijke topspreker inspireert en moedigt aan om in actie te komen. Hij biedt over- en inzicht in economische en geopolitieke ontwikkelingen waarbij de urgentie voelbaar is.
16.30 uurMike van der Geld, wethouder Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch wordt bevraagd over de ambities en speerpunten van de gemeente. We bevragen hem over de lokale ontwikkelingen en waar ondernemers op aan kunnen haken.
Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is er een werkgroep actief binnen VNO-NCW ’s-Hertogenbosch. Jody van de Griendt, eigenaar Klimax Installatiebedrijven en voorzitter van deze werkgroep, legt kort uit wat de werkgroep doet en wat het voor impact heeft voor bedrijven.
16.40 uurEnergietransitie in de praktijk met drie tafelgasten die geïnterviewd worden met de overtuiging ‘Het kan al wel!’ én de praktijkvoorbeelden van het dat gelukt is.
1- Gerard de Leede – Solarge en JADS. Als mede-eigenaar heeft hij een nieuw bedrijf opgezet voor circulaire zonnepanelen. Tevens is hij hoogleraar bij het JADS en richt zich op Smart Energy and Smart Buildings en gaat in op de rol van bedrijventerreinen.
2- Johan van Krieken – Enexis. Als Senior Partner Energietransitie gaat hij in op de vraag ‘Kan het energienet het aan als we allemaal overstappen op zonnepanelen?’.  
3- Joost Broeders – Baril Coatings. Onder het mom ‘regeren is vooruitzien ‘ vertelt technisch directeur van dit circulaire verfbedrijf over de stappen die ze hebben gemaakt met onder andere zonnepanelen.
In de afronding van het tafelgesprek wordt er, samen met sprekers en publiek, gekeken naar de concrete kant van de verhalen. We willen weten wat je als Bossche ondernemer nu gaat doen? Tijdens de borrel is er de mogelijkheid om deze vraag op maat te beantwoorden binnen de kaders van financiële en technische mogelijkheden en met welke regels rekening gehouden moet worden.
17.05 uurAfsluiting van het programma
17.15 uurTijdens de borrel is er mogelijkheid om te netwerken. Tevens zijn er drie themahoeken ingericht waar vragen gesteld kunnen worden om verder te komen als Bossche bedrijf in de energietransitie. Elma Mieras-Hijum (Rabobank) licht als bankier toe welke kansen er liggen om de businesscase duurzaam en financieel gezond te houden/maken. Jody van de Griendt (Klimax) en Erol Aksoy (WHC Consultancy) geven advies over de technische mogelijkheden die komen kijken bij verduurzaming. En Leo Sedee (gemeente ‘s-Hertogenbosch) legt uit welke regels er zijn waar bedrijven rekening of voordeel uit kunnen halen.
18.30 uur sluit