Inspiratie voor techniekstudenten

Met de warmtepompen maken we een flinke stap in de ambitie om 50% minder CO2 uit te stoten. Daarbij is deze techniek ook belangrijk voor het onderwijs.

Rob de Vrind, duurzaamheidscoördinator KW1C

Oktober 2021 – Het KW1C werkt aan de verduurzaming van hun gebouwen. Zowel in het ‘bijna energieneutrale’ nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard, als aan de hoofdlocatie aan de Vlijmenseweg. Om de CO2 uitstoot te verminderen hebben ze maatregelen genomen zoals het enkel glas te vervangen door dubbel of triple-glas, het installeren van (wel meer dan 1.000) zonnepanelen en het vervangen van de CV ketels door warmtepompen.

Wandeling langs de warmtepompen

De wandeling tijdens de eerste netwerkbijeenkomst onder leiding van Rob de Vrind was verfrissend! In die zin dat er concreet en imponerend resultaat staat waardoor het verhaal erbij komt direct tot leven komt. Want bij de realisatie van het project komt meer kijken dan “gewoon” de CV’s vervangen door warmtepompen. De hoge leeftijd van de gebouwen maakt het extra uitdagend. Zo moest de stroomvoorziening worden aangepast en de regeltechniek opnieuw aangelegd. De ruimtes waar de CV ketels stonden hebben een nieuwe functie gekregen en dus een opknapbeurt.

Behoorlijk inspirerende materie voor nieuwe generaties techniekstudenten! Zij die deze warmtepompen kunnen gaan onderhouden.

illustratie door Marcel Koopman