Bossche ondernemers in gesprek

“Het Glasgow akkoord is te slap. We moeten sneller duurzamer omgaan met deze wereld, want anders blijven we niet onder die 1,5 graad opwarming.” – Christian Verel

januari 2022 – De eerste ondernemerssessie was inspirerend en leerzaam! Twee Bossche ondernemers deelden hun avontuur van het verduurzamen en gaven tips om het ‘laaghangend fruit’ te plukken.

Club van Duurzaam Doen ondernemers in gesprek

Cecile Theunissen (Appel B.V.) en Christian Verel (Verel Building Experiences) vertelden vervolgens hoe ze besparen op energie- en brandstofkosten en of ze daar medewerkers en klanten bij betrekken. Beide bedrijven willen verduurzamen, maar het ene bedrijf huurt en is afhankelijk van de verhuurder. Het andere bedrijf is eigenaar en heeft een nieuw pand laten ontwerpen door de architecten van De Twee Snoeken.

Belevingskantoor Appèl en Markies Catering | Twee Snoeken

Duurzaam Bosch familiebedrijf

Cecile Theunissen is manager MVO en kwaliteit bij Appèl. Een Bosch familiebedrijf dat al 40 jaar bestaat en 650 locaties door heel Nederland heeft waarvoor ze catering en foodbeleving creëren. Ze vertelt over de duurzame bouw van het nieuwe kantoor en belevingscentrum. Met meer dan 450 zonnepanelen, zonder gasaansluiting en door slimme keuzes wordt er veel minder energie verbruikt en is het gebouw volledig energieneutraal.
Cecile vertelt dat niet alles over rozen ging en ze nog steeds voor uitdagingen staan. Zoals het vergroenen van het wagenpark en zoeken naar andere vormen van mobiliteit. Want de levertijd van elektrisch vervoer is een jaar en de inrichting van de straat bij het nieuwe kantoor is enkel gericht op auto’s en vrachtwagens. Zonder stoep, fietspad of OV-voorziening is er een beperkte keuze in de duurzame mobiliteitskaart voor medewerkers. Ze hoopt dat daar verandering in komt.

Duurzaam ondernemen door Verel Building Experiences

Christian Verel is eigenaar van Verel Building Experiences. Een bedrijf dat merken versterkt door het bouwen van belevenissen, zowel in evenementen als interieur. Christian vertelt over het inspireren en aanbieden van gerecycled materiaal naar de klanten toe om zo ook te verduurzamen. Want er is nog veel onwetendheid over welke circulaire materialen er te verkrijgen zijn. In de bedrijfsvoering van Verel is de duurzame omslag al jaren gaande. Sowieso het gebruik led-lampen, maar ook het her-gebruik van duurzame materialen. Want afval is geen afval, maar is een grondstof. Verel loopt ook tegen obstakels aan. Ze zitten op een huurlocatie waar de verhuurder niet wil verduurzamen. Daarom zijn ze bezig met een eigen nieuwe locatie om wel te kunnen verduurzamen en het energielabel C te behalen.
 
Volgens Christian bestaat concurrentie niet op het gebied van milieu, dus we kunnen we elkaar beter versterken. Verel en Appèl werken samen om te verduurzamen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een uitgiftebalie gemaakt van pet-flessen om de boodschap visueel te verwoorden ‘recyclen doe je samen’.