Boschgaard: sociaal en groen woonproject

Oktober 2021 – Op de netwerkbijeenkomst lieten pioniers Eline Slegers en Jochem Kromhout zien wat er allemaal komt kijken bij het ‘herbouwen en verduurzamen’ van een duurzame gemeenschap.

“Ons streven om 90% van alle bouwmaterialen hergebruikt te laten zijn!”

Circulair bouwen met hergebruikte materialen

In Den Bosch Oost bouwen de bewoners zelf mee aan duurzame woongemeenschap Boschgaard. Bouwen met hergebruikte materialen is een belangrijk onderdeel van hun visie op duurzaamheid. Het liefst hergebruiken ze materialen in plaats van bouwen met nieuwe herbruikbare materialen.

De bewoners-in-spe van Boschgaard vinden het zonde om nieuwe producten te gebruiken terwijl er zoveel materialen worden weggegooid die nog heel goed bruikbaar zijn. Naast hergebruik van het bouwmateriaal wordt in dit project ook een deel van het bestaande gebouw hergebruikt. Het ontwerp volgt daarbij de materialen. Zo zorgt de voetafdruk van de oude fundering voor de vorm en indeling, en hebben de dakspanten die we geoogst hebben de dakhoek bepaald.
Waar niet met hergebruikt materiaal wordt gewerkt, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bouwbiologische materialen; stro, leem en hout. Deze materialen hebben CO2 in zich opgenomen in plaats van dat ze voor uitstoot zorgen.

Boodschappenlijst materialen

Samen met de architect en aannemers hebben de bewoners een ‘boodschappenlijst’ opgesteld met materialen die ze nodig hebben. Deze lijst wordt geactualiseerd gedurende de drie bouwfases. Want anders komen ze in problemen met een opslag-tekort van alle materialen. Meer weten?

Over Boschgaard

Boschgaard is op dit moment hét pioniersproject op het gebied van duurzaam bouwen en zelfwerkzaamheid in Gemeente ‘s-Hertogenbosch. Met Superuse, Zayaz woningcorporatie, Vannimwegen, Bouwbedrijf Versteegden B.V. en Transfarmers als partners om het plan te realiseren.

Durf te vragen – duurzaam doen
Op verzoek van de Club van Duurzaam Doen hadden Eline en Jochem ook een concrete zoekvraag voorbereid. Ze zochten een loods om hergebruikte bouwmaterialen in op te slaan, want circulariteit is een belangrijke onderdeel van het bouwen van Boschgaard. 

Boschgaard zal naar verwachting in 2023 af zijn. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.