Op 4 februari kwam het duurzame netwerk samen voor de maandelijkse Club Coffee bijeenkomst. Deze sessie stond in het teken van mogelijke activiteiten in Den Bosch tijdens de landelijke campagne ‘Week van de Circulaire Economie’, die van 17 tot en met 22 maart plaatsvindt. Dit bood een uitstekende gelegenheid om ideeën uit te wisselen en elkaar te ondersteunen bij het realiseren van duurzame initiatieven.
We waren te gast bij Het Inkt Atelier in De Gruyter Fabriek, waar Judith Rosema ons hartelijk verwelkomde in haar creatieve ruimte. Tijdens een informele introductieronde kregen de aanwezigen de kans om kort iets over zichzelf en hun werk te vertellen, en naar behoefte hulpvragen aan het netwerk te stellen.
Een tweede leven geven
Michel Rijkaart, eigenaar van de Circulaire Werkplek en gediplomeerd mobiele reparatietechnicus, heeft een passie voor repareren en duurzaamheid. Hij gelooft dat we samen een verschil kunnen maken door apparaten een tweede leven te geven in plaats van ze weg te gooien. Zijn specialisatie is microsolderen, waarmee hij ervoor zorgt dat smartphones, tablets, spelconsoles en andere apparaten weer als nieuw functioneren. Michel is op zoek naar nieuwe klanten om hen te helpen bij het verlengen van de levensduur van hun apparaten.
Dominique Nolen, co-host van de Kledingketting Den Bosch e.o., zet zich in voor een verduurzaming van de kledingindustrie op een speelse en inspirerende manier. Haar doel is om deelnemers, jongeren en andere geïnteresseerden te laten zien dat duurzaamheid niet saai of moeilijk hoeft te zijn. Samen met Carine Van Bost werkt ze aan verduurzaming van de kledingindustrie, waarbij ze de logistiek van de Clothing Loop zelfwerkend hebben gemaakt. Hun nieuwe doel is om de afvalstromen van de kledingketting te verduurzamen. Leuk om te vermelden is dat ze samenwerken met Judith Rosema om oude en kapotte kleding te recyclen naar papier.
Judith Rosema van Het Inkt Atelier, een botanische werkplaats en drukkerij, maakt gebruik van de natuur om plantaardige inkten, verf en drukinkten te creëren. Ze geeft bloemen een tweede leven met haar herinneringspapier, bijvoorbeeld met een huwelijksboeket. Judith is ook auteur van het internationaal gepubliceerde boek “Plant & Inkt” dat nu wereldwijd in de schappen ligt.
de natuurlijke kringloop
Joop Reichenfeld, eigenaar van Tuinjoop, stimuleert mensen om smakelijk te eten uit eigen tuin, inclusief groente, eetbare bloemen en inheemse kruiden die vaak als onkruid worden beschouwd. Zij deelt informatie, verkoopt biologische zaden en boeken via haar (web)winkel in Den Bosch en op bijzondere zadenbeurzen en plantenmarkten. Joop is gekomen naar deze bijeenkomst om te praten over de Zadenruilbeurs die op 22 maart bij Boschgaard wordt georganiseerd. Ze zoekt bedrijven en organisaties die willen bijdragen met een informatie- of verkoopstand, of een workshop of presentatie willen geven. Aanmelden kan via: dit formulier.
circulariteit en innovatie
Morris Ham, adviseur Energie en Klimaat bij Waterschap De Dommel en vrijwilliger bij Energiecoöperatie Sparrenburg in Rosmalen, richt zich op gebouwen, wat hij fascinerend vindt. Momenteel worden mycelium isolatieplaten aangebracht op de gevel van het gebouw van Waterschap De Dommel. De gehele wand wordt van biobased materiaal gemaakt en kan teruggegeven worden aan de natuur. Morris is gekomen om zijn netwerk te versterken en te horen wat er speelt. Zijn eerdere deelname leidde tot waardevolle contacten binnen Avans Hogeschool.
Fulco Geerlofs werkt bij Avans Hogeschool in Breda, waar hij zich richt op onderwijsinnovatie en kennisontwikkeling. Hij is nu bezig met de ontwikkeling van een circulaire werkplaats in Breda, om bedrijven te ondersteunen bij circulariteit. De werkplaats is bedoeld om de behoeften van ondernemers te begrijpen en te werken aan hergebruik en afvalminimalisatie in het bedrijfsleven. Dit biedt studenten de kans om opgeleid te worden in deze belangrijke vraagstukken.
Simone Ruig, docente Fashion & Design bij het KW1C en ondernemer, is aanwezig vanwege de transitie van de opleiding, waar studenten worden opgeleid voor Fashion Designer. Aangezien de kledingindustrie een van de meest vervuilende sectoren is, richt ze zich op upcycling. Bijvoorbeeld door oude koksjasjes van een andere KW1C-opleiding te hergebruiken. Haar hulpvraag is om tips te krijgen over mogelijke samenwerkingen, waar studenten (15-22 jaar) kunnen leren over duurzaamheid en mode.
Gonnie Apeldoorn heeft een achtergrond als milieukundig adviseur en onderzoekt nu hoe ze, ondanks haar visuele beperking, haar kennis en ervaring kan inzetten binnen maatschappelijke vraagstukken. Binnenkort geeft ze een duurzaamheidscollege over bodem en water aan leerlingen van het Maurick College.
op zoek naar samenwerking
Twee mensen die helaas verhinderd waren, hebben ook vragen die we graag delen met ons netwerk:
Samira Racdu wil de oude St. Laurentiuskerk in Rosmalen omtoveren tot een circulaire hub tijdens de week van de circulaire economie. Ze zoekt initiatieven, ideeën en partners die willen bijdragen aan dit programma, zoals interactieve workshops, inspirerende presentaties, productdemonstraties of gezamenlijke brainstormsessies.
Karen Janssen van Avans Hogeschool wil het probleem van de textielberg van tweedehands kleding centraal stellen in een programma met een keynote, paneldiscussie en een pressure cooking-sessie met studenten en mogelijk betrokken organisaties. Ze vraagt of er ondernemers of geïnteresseerden zijn die hierbij willen aansluiten.
Ondersteuning van initiatieven
Jopie de Zeeuw en Claire van Nunen, beiden vertegenwoordigers van de Club van Duurzaam Doen, lieten tijdens de bijeenkomst weten dat ze graag initiatieven willen ondersteunen. Ze stelden voor om tijdens de Week van de Circulaire Economie een gezamenlijk programma in te dienen voor de stad Den Bosch, waarin verschillende initiatieven en activiteiten worden samengebracht. Dit biedt een uitstekende kans om de lokale betrokkenheid te vergroten en de impact van duurzame projecten in de regio te versterken.
Neem contact op
Heb je interesse in circulaire initiatieven of wil je samenwerken? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden om bij te dragen aan een circulaire toekomst!