Club Coffee: waar duurzaam netwerken en actief verbinden samenkomen in ‘s-Hertogenbosch

Ik kom graag nog een keer koffiedrinken en netwerken. Heel nuttig! Dank voor de organisatie.

Marjolein Bezemer, Inkt & Aarde

Welkom bij Club Coffee April in ‘s-Hertogenbosch, een informeel netwerkmoment dat de voorhoede van duurzaamheid, sociale innovatie en ondernemerschap samenbrengt. Het is het perfecte voorbeeld van hoe actief verbinden een krachtige impuls kan geven aan lokale gemeenschappen en de bredere maatschappij. Een terugblik.

Inspirerende ontmoetingen

Club Coffee April was weer een broeinest van activiteit, waarbij Örjan Game de spits afbeet. Met zijn rijke ervaring bij BrabantWonen, zijn betrokkenheid in de stad zoals bij het Duurzaamheidsakkoord en het voorgaande stadsproject ‘Nature Building Project‘ is hij een bekende in het netwerk. De reden dat hij langskwam was om nieuwe mensen te leren kennen en te kijken of er op een lopend samenwerkingsproject aanknopingspunten te vinden zijn. Hij bracht ook de actualiteit van de energie in de gemeente ‘s-Hertogenbosch met zich mee.

Innovatie op het gebied van water en ecologie 

Journaliste Marjolein Bezemer, bekend van haar diepgaande artikelen over duurzaamheid, was er ook bij. Haar doel: haar netwerk uitbreiden en kennis delen over cruciale onderwerpen zoals groen– en waterbeheer. Haar recente werk, een hoofdstuk over watercycusherstel in “Water gewoon bijzonder”, benadrukt het belang van dit vitale element voor onze toekomst. Het boek gaat over waterkwaliteit- en zuivering, waterbeheer, waterecologie en de toekomst van water, speciaal voor middelbare scholen. Wil je er meer over weten? Volg dan de link naar de site van de Nederlandse Vereniging voor het onderwijs in de natuurwetenschappen: NVON.

De aanwezigheid van Maddie Akkermans van The Weather Makers voegde een extra dimensie toe aan het gesprek, met hun indrukwekkende werk op het gebied van watercyclusherstel. Ze zien water als de drijvende kracht achter al het leven op aarde. Herstellen van waterkringlopen door middel van grootschalige ecosysteem regeneratie, is de sleutel tot het creëren van een leefbare planeet. Hun aanpak combineert engineering, ecologie en analytics om oplossingen te bieden die onze planeet ten goede komen. Naast het verbreden van haar netwerk deelde ze ook een vergezicht met kansen op kleine schaal zoals in een waterstad als Den Bosch.

De kracht van gemeenschapszin en impactvol ondernemen

Vanuit de gemeente zat dit keer Rob Nijskens van de afdeling Economie aan tafel. Hij is samen met zijn collega Aron Jens bezig met het vormgeven van de toekomstige economische visie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Rob wilde kennismaken met het netwerk, alsook de aanwezigen uitnodigen voor de bijeenkomst waar ondernemers meedenken over de toekomt van de lokale economie. Ook deelde de ambitieuze plannen van de gemeente om duurzaam en sociaal ondernemen te stimuleren. Zijn oproep tot samenwerking echoot de essentie van actief verbinden en toont aan hoe belangrijk het is om samen te werken aan een duurzame toekomst.

Bruggen bouwen binnen de gemeenschap

Denise Marcelissen, oprichter van ‘Welkom in Den Bosch’, liet zien hoe actief verbinden het verschil kan maken voor nieuwkomers in de stad. Haar initiatief om een netwerk te bouwen dat eenzaamheid bestrijdt en sociale verbondenheid bevordert, is een prachtig voorbeeld van hoe gemeenschappen elkaar kunnen ondersteunen. In dit project werkt ze samen met Monique van Dam van ONE World Citizens (OWC), een internationaal netwerk van proactieve jongeren tussen de 10 en 30 jaar. Samen werken ze aan het bereiken van de 17 werelddoelen, ofwel de Sustainable Development Goals (SDG’s). 

Denise kwam met een gerichte vraag en een aanbod. De nieuwkomers die ze ontmoet in Wijkgebouw De Slinger en het Mövenpick Hotel (AZC) zijn op zoek naar sociale verbondenheid en willen actief bezig zijn. Speciaal voor het netwerk van de Club van Duurzaam Doen vraagt Denise om contact te krijgen met lokale voedselbossen en moestuinen. Want ze heeft genoeg vrijwilligers om zich heen die actief buiten willen zijn. Direct komen er suggesties en worden er connecties gedeeld, zoals Voedselbos Woest, Den Food Bosch, de Graafse Akker en Herenboeren. Ook andere waardevolle ideeën als sport- en netwerkclubs en bepaalde bedrijven worden genoemd. 

Voedsel van morgen en Duurzame mode

Eerder liet Simone Lips (People of Tomorrow) zich al horen in het aanreiken van ideeën en connecties. Ze is volop bezig met het voedsel van morgen, van grond tot mond. Zo is ze betrokken bij Aardpeer, een initiatief van Herenboeren. Eind februari werd de campagne daarvoor ‘Samen voor Grond III’ feestelijk gelanceerd bij de Kleine Aarde in Boxtel. Naast dat ze kennis kwam maken deelde ze het nieuws dat de inschrijvingsperiode voor ‘Samen voor Grond obligaties nog tot 25 april open staat.
Dus voor iedereen die geïnteresseerd is om een bijdrage te leveren aan meer natuurvriendelijke landbouw in Nederland en grond willen helpen opkopen, bekijk de site van de Aardpeer.

Ook Ezra Dirks legt haar perspectief op duurzaamheid op tafel. Met haar inititief van naailessen met gerecycled materiaal vergroot ze het bewustzijn rond duurzame mode. Want ze wil graag verder met bewustwording creëren van hoe lang het duurt om een kledingstuk te maken. Ook deelt ze haar zoektocht naar een nieuwe locatie. Door de voorgaande introducties van personen was de link zo logisch en eenvoudig te leggen. Zowel Denise als Monique gingen aan op het sociale aspect en zien kansen om samen te werken.

Kan een kop koffie de wereld veranderen?

Zo zie je maar, een simpel koffiemomentje kan het begin zijn van iets groots. Of het nu gaat om duurzame landbouw, innovatieve waterprojecten, of het creëren van een inclusieve gemeenschap, Club Coffee bewijst dat wanneer mensen samenkomen, magie kan gebeuren.

Club Coffee Mei

Op dinsdag 21 mei staat de volgende Club Coffee gepland. We heten je van harte welkom om langs te komen. Want net als in de wereld van duurzaamheid, in de wereld van koffie geldt ook: elke druppel telt.

We zien je graag aan tafel bij Club Coffee waar we ondernemen voor een groenere wereld en nieuwe verbindingen!