Daar krijg je windenergie van

Als architect en inwoner wil ik graag laten zien dat het kán: een klimaatneutrale stad waarin het prettig leven is. Alleen door samenwerking met inwoners en bedrijven wordt ons mooie ’s-Hertogenbosch een écht duurzame stad.

Joep Mol, voorzitter van de Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West

mei 2022 – De inspiratiemiddag van mei stond in het teken van het opwekken van lokale windenergie in samenwerkingsverband met bedrijven, bewoners en overheid.

Joep Mol, voorzitter van de Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West, vertelde onder aan de voet van een van de mindmolens over het proces van verduurzaming en de realisatie van het Windpark De Rietvelden. Het was een uitgebreid en inspirerend verhaal dat duidde waar Joep en zijn compagnons tegenaan zijn gelopen.

Pionieren met burgers, bedrijven en overheid

Toen de eerste propositie niet van de grond leek te komen hebben zij de propositie omgegooid en is het met behulp van goede samenwerking toch gelukt. Het was een lang proces met vele juridische obstakels, maar desondanks konden de windmolens eind 2021 beginnen met draaien. Dit windpark telt vier windmolens en is samen met Bossche bedrijven en inwoners opgezet. Deze windmolens staan op en nabij bedrijventerrein De Rietvelden in ‘s-Hertogenbosch.

High tech groene energie

De windmolens zijn uitgerust met de modernste technologie. Naast de buitengewone efficiëntie van de windmolens zij ze uitgerust met lichtsensoren die ervoor zorgen dat wanneer een gevel meer dan 20 minuten slagschaduw per dag heeft gehad hij stopt met draaien. 

De energie van Windpark De Rietvelden

De elektriciteit van drie van de vier windmolens wordt gebruikt om de brouwerij van Heineken in ’s-Hertogenbosch van groene stroom te voorzien. Deze drie windmolens wekken hiermee circa 60 procent van de elektriciteitsvraag van de brouwerij op. De stroom van de vierde windmolen, die eigendom is van de honderden leden van coöperatie Bossche Windmolen West, wordt door deze inwoners van ’s-Hertogenbosch gebruikt.

Verder wordt een deel van de opgewekte elektriciteit door BCTN gebruikt om speciale batterijcontainers op te laden. Deze batterijcontainers zorgen voor de elektriciteit voor de elektrische binnenvaartschepen van BCTN die containers vervoeren tussen de BCTN-locatie in ‘s-Hertogenbosch en andere locaties in Nederland en België. 

Dit windpark verduurzaamt een brouwerij, schepen en woningen. De vier windmolens wekken naar verwachting gezamenlijk circa 38,6 miljoen kilowattuur groene stroom op per jaar. Het Windpark De Rietvelden is een initiatief van Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings, duurzaam energiebedrijf Pure Energie en coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West.

Coöperatie Bossche Windmolen West

De Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West komt voort uit Energie Coöperatie 073 (EC073), een burgerinitiatief dat vanuit een brede aanpak werkt aan het groener en zuiniger maken van onze lokale energievoorziening.

Ontstaansgeschiedenis

In 2012 pakten aantal enthousiaste vrijwilligers het plan op om de eerste windmolen van ’s-Hertogenbosch voor én door Bossche burgers te realiseren. Vanaf 2014 werden gesprekken gevoerd met de initiatiefnemers van Windpark De Rietvelden met als doel om burgerparticipatie mogelijk te maken. De Bossche gemeenteraad steunde dit plan omdat ze zoveel mogelijk burgerparticipatie wil realiseren. Begin 2017 is de Coöperatie BWW opgericht en is overeengekomen dat één van de vier te ontwikkelen windmolens op Windpark De Rietvelden collectief eigendom wordt van bewoners en kleine bedrijven in de omgeving van het windpark. Bosschenaren maken hun eigen omgeving groener én profiteren als gezamenlijk eigenaar zelf van de voordelen van windenergie.

Wil je meer lezen?

Klik op onderstaande buttons om naar de betreffende sites te gaan.