Energie voor Cultuur

Op welke manier pak je verduurzaming aan in een tijdelijke situatie? En hoe kun je het beste investeren?

“In januari en februari 2023 houden we een korte winterslaap bij van Aken in het Werkwarenhuis. Door 
de extreme verhoging van de energiekosten (factor x 7) hebben we tijd nodig om te zoeken naar een goede en betaalbare oplossing.

Werkwarenhuis foundation

Maart 2023 – De combinatie van interactie, het programma en de gure temperaturen maakten de inspiratiesessie een ware totaalbeleving.

Het binnenklimaat bij het Werkwarenhuis was door de koude temperatuur niet comfortabel. De reden was dat ze net uit hun ‘winterslaap’ kwamen. Want het gemeentelijk pand is onderdeel van een cultureel experiment dat nog niet is verduurzaamd. 

Experimenteren en investeren

Na een korte update van het jaarprogramma van de Club van Duurzaam Doen werd de groep in beweging gezet. Simone Kramer – een van de initiatiefnemers van Social label (2014) en het Werkwarenhuis (2015) – leidde de groep rond.

De Bossche culturele hotspot kampt met een dilemma tussen experimenteren en investeren. De gemeente ’s-Hertogenbosch is eigenaar van de gebouwen in het gebied de Tramkade en heeft vooruitlopende op stedelijke ontwikkeling, het gebied in gebruik gegeven voor placemaking.

“Het Werkwarenhuis is de plek waar je onconventioneel kan bouwen, dus omarm de komende 2 jaar het experiment.”

Simone Kramer, het Werkwarenhuis

Het Werkwarenhuis staat op het terrein Tramkade en is het gebouw van de voormalige veevoedersfabriek de Heus. Dit transformeerde vanaf 2015 naar een drempelloze veelzijdige ontmoetingsplek. In 2014 startten de initiatiefnemers met de creatieve gebiedsontwikkeling in een tienjarig cultureel experiment met de gemeente ’s-Hertogenbosch.
:Het was een luxe positie om 10 jaar te kunnen experimenteren, want meestal lopen dit soort experimenten vaak 5 jaar. In 10 jaar is er meer mogelijk, alleen daar zijn er nog maar 2 jaar van over.” aldus Simone Kramer.

Gelukkig staan er nog 2 jaar op de teller en is er tijd en ruimte om te experimenteren. Simone Kramer sluit haar rondleiding af met een oproep aan het netwerk om die periode te benutten en daagt uit om samen het experiment aan te gaan om zonder grote investeringen wel te verduurzamen.

tekst gaat verder onder de foto’s

“Energiebesparende maatregelen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen, moet je nemen.”

Rob van der Rijt, Klimaatplein

Na de rondleiding deelde Rob van der Rijt quick wins en een vijf stappenplan voor energiebesparing. Rob is oprichter van Klimaatplein.com, het online energie- en bespaarplatform voor bedrijven en instellingen vol met bespaartips en praktijkverhalen.

Rob Bogaarts en Jopie de Zeeuw legden de relatie tussen energietransitie en materialen transitie. Het belang van werken in de keten werd uitgelegd. Rob deelde de innovaties en praktische toepassingen van biobased materialen om energie te besparen. Bijvoorbeeld inblaas isolatie van vezels van hennep, miscanthus, houtsnippers en -vezels.

Vervolgens legde Jopie het belang van verbeeldingskracht en storytelling bij transities. Want je kan besparen met alternatieven, maar de verandering naar een nieuw systeem kan rigoureuzer. Daar hebben we de creativiteit vanuit de culturele sector van nodig. Want met kennis van natuur kun je veel bereiken om energie te besparen. Bijvoorbeeld met algen energie opslaan of met mycelium isoleren. Haar oproep was om Energie aan Cultuur te geven zodat er vorm kan worden geven van een veranderende wereld.