Op bezoek bij fietskoeriers

Afgelopen vrijdag kregen we een kijkje in de keuken van Shortcut Fietskoeriers die zich inzetten voor een gezonde en groene stad. Het rondbrengen van post en pakketten op twee wielen draagt al bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Per jaar besparen ze 40.000 kilo C02! 

De groene versnelling

Hanno Maas, Jeroen Gilbau en Daan Mathijsen namen ons mee in de toekomstplannen van hun Hub ‘De Groene Versnelling’. Op deze locatie – de oude opslag voor Boschgaard – willen ze een nieuwe stadshub creëren om de stad groener te maken. De noodzaak om te vergroenen voelen de koeriers iedere dag. Het is niet gezond om te fietsen in fijnstof en uitlaatgassen. Het werk wordt zwaarder als de stad steeds warmer wordt. Hoe meer stenen, hoe warmer het wordt.

hoe groener, hoe koeler

Een kleine guerrilla actie – het gooien van zaadbommen- illustreert hun aanpak: klein beginnen en zelf actie ondernemen. Zo willen ze ook de groene stadshub gaan vormgeven en willen starten met het vergroenen van de parkeerplaatsen rond het pand waar ze gevestigd zijn. Want hoe groener, hoe koeler. 

versnelling van vergroening

Onder de aanwezigen waren bijvoorbeeld Elma Mieras (Rabobank) die meer wist over het vergroenen van het bedrijventerrein De Rietvelden. Dimitri Pouwels (gemeente ‘s-Hertogenbosch) beantwoordde vragen over de Zero Emissie Stadslogistiek. Al pratende kwamen we erachter dat er wel subsidies zijn voor transport tot 3 wielen, maar niet voor (bak)fietsen met twee wielen. Een inzicht waardoor regels aangepast kunnen worden ten behoeve van schone lucht.

Deze sessie gaf ons energie om te kijken waar het netwerk van Duurzame Doeners de vergroening kan versnellen. Heb jij nu al tips, laat het ons weten via info@clubvanduurzaamdoen.nl