Terugblik Club Coffee Circulair Textiel

Tijdens de Week van de Circulaire Economie hebben we bij Avans Hogeschool met het Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap een inspirerende Club Coffee bijeenkomst georganiseerd. Het onderwerp was zeer relevant: circulair textiel. In dit verslag blikken we terug op de waardevolle inzichten en verbindingen die tijdens deze bijeenkomst tot stand kwamen.

De urgentie van circulair textiel

De mode-industrie heeft een aanzienlijke negatieve invloed op het milieu, van overmatig watergebruik tot vervuiling en afvalproblemen in andere landen. De verborgen impact van mode is enorm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat circulair textiel hoog op de agenda staat van duurzame pioniers. In Den Bosch hebben we lokale en regionale onderzoeken, initiatieven en bedrijven samengebracht om netwerken uit te breiden, onderwerpen te verdiepen en transities te versnellen.

Diverse perspectieven op circulair textiel

De bijeenkomst bracht een breed scala aan experts en belangstellenden samen, elk met hun eigen unieke kijk op circulair textiel. Vertegenwoordigers uit het onderwijs, innovatief ondernemerschap en bestuurlijk perspectief droegen bij aan het bewustzijn over dit onderwerp.

Deelnemers en Hun Bijdragen

Tien deelnemers waren aanwezig bij de Club Coffee, elk met hun eigen expertise en vragen of aanbiedingen. Hieronder volgt een samenvatting van hun bijdragen en de verbindingen die tot stand zijn gekomen.

Onderwijs en onderzoek

Marja Bernts van de CMD Design Opleiding aan Avans Hogeschool werkt met studenten in een tech-lab en benadrukte het belang van duurzaamheid in het onderwijs. Ze brengt circulair design in de praktijk als vrijwilliger bij een buurthuis en AZC en zoekt verbindingen tussen onderwijs en de circulaire economie.

Karen Janssen, Associate Lector ‘Collaborate to Regenerate’ aan Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap, Avans Hogeschool, werkt aan een living lab voor circulair textiel en pleit voor nieuwe economische spelregels. Haar onderzoek richt zich op regeneratieve katoenboeren en innovatieve hergebruikmogelijkheden, met de focus op verduurzaming van de textielketen.

Jack van Schijndel, hogeschooldocent Chemie aan Avans Hogeschool, sprak over zijn betrokkenheid bij circulaire innovaties en zijn onderzoek naar biopolymeren. Hij gaf voorbeelden van circulaire toepassingen, zoals tentdoeken van plantaardige inkten, en vroeg naar mogelijkheden voor het kleuren van deze materialen, wat de discussie over innovatieve oplossingen verder stimuleerde.

Innovatieve ondernemers

Judith Rosema, circulair en cultureel ondernemer bij Het Inkt Atelier in Den Bosch, experimenteert met planten voor inkt en verwerkt bloemen uit de rouw- en trouwsector tot herinneringspapier. Ze is ook auteur van het boek Plant en Inkt dat inmiddels ook in het Engels is uitgebracht.

Bianca van der Linde, dessin- en conceptontwerper bij Montuthu Design Studio, deelde haar zoektocht naar manieren om waarde toe te voegen aan kleding, zoals het maken van zijden sjaals met een verhaal. Ze wil haar netwerk uitbreiden en zoekt naar nieuwe mogelijkheden. Als designer zit ze vooraan het maak- en productieproces. Ze ziet dat het systeem vastloopt en dat we andere manieren moeten zoeken. Want het blijven produceren van iets terwijl er al teveel van is, is natuurlijk onzinnig!

Bewustwording en educatie po en vo

Carine Van Bost, coördinator van Kledingketting Den Bosch, sprak over circulaire systemen in de regio en de noodzaak van kwaliteitscontrole in de kledingindustrie. Ze zorgt ervoor dat afgedankte kleding een nieuwe bestemming krijgt, zoals oude katoenen textiel dat Het Inkt Atelier kan gebruiken. Ze vraagt naar alternatieven voor textielbakken voor het inzamelen van materialen. Zoals andere lokale en regionale initiatieven die werken met textiel (spijkerstof, t-shirtstof, katoen, wol) en die afgekeurde kleding uit de kledingketen kunnen gebruiken voor hun creaties.

Dominique Nolen, co-host van Kledingketting Den Bosch, richt zich op het informeren van mensen over circulaire kleding. Samen met Carine hebben ze de circulariteit vertaald naar concrete acties en delen dit verhaal op scholen en sociale media. Ze zoekt nieuwe platforms om hun boodschap te verspreiden.

Demiah Gauw van Stichting Clean Up The World zet zich in voor zero waste en het bevorderen van afvalvrije straten. Ze vertelde over haar streven om geen nieuwe kleding te kopen en hoe ze dit principe wil overbrengen op kinderen. Demiah wil samenwerking met scholen en bedrijven stimuleren om afval te verminderen, wat ze eerder in Eindhoven heeft gedaan en nu ook in Den Bosch wil realiseren.

Toekomst samen vormgeven

Ton van Kollenburg, professor aan het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool, sprak over de noodzaak van een nieuwe manier van ondernemen. Hij benadrukte dat welvaart niet alleen in economische termen moet worden gezien, maar ook in ecologische en sociale waarden. Ton ziet kansen voor meer samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Claire van Nunen, communicator bij Verhelderingsdienst en lid van het community-team van de Club van Duurzaam Doen, is gepassioneerd over co-creatie en het in gang zetten van processen. Haar expertise ligt in het verbinden van mensen om duurzaam leiderschap te bevorderen, zoals met het organiseren van Club Coffee.

Conclusie en vooruitblik

De Club Coffee tijdens de Week van de Circulaire Economie heeft aangetoond dat er in Den Bosch een sterke basis is voor circulaire initiatieven. De samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties kan leiden tot innovatieve oplossingen voor de uitdagingen in de mode- en textielindustrie. Het is cruciaal dat deze samenwerking wordt voortgezet en dat er meer mogelijkheden komen voor kennisuitwisseling en co-creatie.

De deelnemers zijn geïnspireerd om gezamenlijk te werken aan een circulaire toekomst en de impact van de mode-industrie te verminderen. Met de juiste ondersteuning en samenwerking kunnen we een verschil maken en een duurzame transitie realiseren.