Club Coffee verbindt duurzame initiatieven

Club Coffee, de plek waar inspirerende contacten worden gelegd en duurzame samenwerkingen tot stand komen.

Eind maart vond er weer een Club Coffee plaats en deze keer waren er interessante personen aanwezig die de sector overstijgende verbindingen zochten. De gesprekken die ontstonden na een korte introductie waren boeiend en productief. Hier blikken we terug op de vragen die gesteld werden, het aanbod dat werd gedaan en de verbindingen die tot stand zijn gekomen.

Op zoek naar bedrijven die duurzaam ondernemen

Ria Boertjes van het Maurick College is op zoek naar naar lokale samenwerkingen met organisaties en bedrijven die sociaal maatschappelijk én duurzaam bezig zijn. Deze kunnen een duurzaamheidscollege komen geven en/of kunnen de leerlingen in hun bedrijf ontvangen en bijvoorbeeld een rondleiding geven. Dit wordt georganiseerd voor leerlingen uit de tweede klas, zodat ze op jonge leeftijd al zien wat er gebeurt en wat meer voeling krijgen bij wat ze later kunnen gaan doen in hun carrière.

Dit was het tweede bezoek van Ria Boertjes aan Club Coffee en ze was door ons uitgenodigd om nog eens langs te komen en een connectie te leggen met Norbert van Wijk van het Energieloket de Meierij. Hij was de vorige editie van Club Coffee uit nieuwsgierigheid aangeschoven en gaf toen aan dat hij graag zijn kennis op het gebied van techniek en duurzaamheid wil doorgeven. Dat is wat hij dagelijks doet, ook vanuit zijn adviseursfunctie bij Energie073 advies. We hopen dat we een duurzame match tussen hen hebben kunnen leggen.

Groen, groener, groenst

Maar dat was nog niet alles! Er waren nog meer mensen gekomen, zoals Marie Louise Filippini en Marian Vrolijk. Zij vertegenwoordigen de Wijkraad Binnenstad/Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad ‘s-Hertogenbosch. Zij zijn begonnen met het avontuur om meer groene ruimtes in het centrum van de binnenstad aan te planten, geïnspireerd door het succes in de gemeente Leiden. Wij hebben hen kunnen helpen door het netwerk op de hoogte te stellen van de thema-bijeenkomst met expert Geert Crielaard die 27 maart plaatsvond. De vervolgbijeenkomst is op 21 mei gepland.

Economische visie op duurzaamheid

Ook de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de gemeente Hilversum waren vertegenwoordigd aan de tafel. Pauline Slaa, beleidsmedewerker duurzaamheid in Den Bosch, nodigde de aanwezigen uit om op 16 april hun mening te geven over de nieuwe economische visie voor ’s-Hertogenbosch, waarin duurzaam ondernemen een thema is. Meer informatie vind je in onze agenda.

Behoud van reparatiekennis en beter repareerbare producten

Pien Gerards woont sindskort in Den Bosch en is onder andere projectleider Hilversum Repareert. Zij kon met suggesties komen, zoals het project ‘Race Against Waste‘ als antwoord op de vraag van Annie van Genugten (Maakplaats Uden). Zij is op zoek naar een netwerk in Den Bosch van repair-café’s voor de regio NoordOost Brabant op woensdag 17 april. Dan organiseert ze in samenwerking met de Rabobank de ‘Regionale repareer-beweging komt tot leven’ in Uden. 

Ook Roos Lassche was aanwezig om haar netwerk uit te breiden. Enerzijds vanuit haar functie binnen het team sustainability expertise van ABN Amro, anderzijds vanuit haar betrokkenheid als bewoner bij de Jeroen Bosch Tuin. Zowel Roos als Pien zijn mede gezien hun leeftijd en behoefte aan lokale betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid gewezen op het netwerk Young Changemakers.

Koffie en creatieve ideeën, een perfecte combinatie!

Dan zat ook nog social designer Imke van Dillen, tevens directeur bij Stichting Weeshuisjes aan tafel. Ze had een concrete hulpvraag voor het oude brugwachtershuisje in Den Dungen en was op zoek naar een collega social designer. Daarnaast nodigde ze iedereen uit om eens een kopje koffie te drinken bij Camping Koffietent en te kijken naar een tijdelijke invulling van het Sluismeesterhuisje bij Sluis 0.

Club Coffee April en Mei

Wil je de volgende keer ook bij Club Coffee aanwezig zijn? Als duurzame doener is dit dé plek om je kennis en netwerk uit te breiden. Dus meld je snel aan voor de bijeenkomst op 16 april en/of 21 mei. Wie weet welke inspirerende verbindingen er dan ontstaan.