Voor deze editie van Club Coffee waren we te gast in de stadswinkel. De plek waar Den Bosch Partners hun kantoor heeft en ruimte biedt voor ontmoetingen. De aanleiding van Club Coffee Juli was de uitnodiging om bij Den Bosch Partners langs te komen, zodat ze hun plannen voor het Zin in morgen festival aan het netwerk van de Club van Duurzaam Doen konden vertellen. Want het festival staat al wel in de steigers, maar er is nog ruimte voor invulling en samenwerking.
Na een korte introductie van het Zin in Morgen festival door Ralf Immens stelden de aanwezigen zichzelf voor en voor deze gelegenheid deelden ze hun ideeën over mogelijke samenwerkingen.

Streven naar duurzaamheid voor allerkleinsten
Kristien Sonnevijlle van Concert Curieus, een jeugd- dans en muziekgezelschap voor de aller-allerkleinsten, trapte lekker fris af. Ze deelde het streven van de organisatie: ze willen het meest duurzame gezelschap in de podiumkunsten in Den Bosch zijn. Haar aanbod was kort maar krachtig: ze wil een voorstelling neerzetten en vroeg zich af of dat in Nest, de broedplaats aan de Ridderstraat, zou kunnen.
Plastic-arme winkelroute in Den Bosch
Petra Vervenne van Zero Waste Den Bosch – een lokale community van Zero Waste Nederland – gaf aan dat Den Bosch eerder een low waste dan een zero waste stad is. “Alleen snoepwinkel TumTum is echt zero-waste in de stad”, aldus Vervenne. Haar voorstel is om een tour te geven langs winkels waar je met eigen bakjes en zakjes boodschappen kunt doen met minder plastic.
Creatieve Cirkel zonder Afval
Als het over no waste gaat, dan hoort Het Inkt Atelier zeker in dat rijtje thuis. Bij Judith Rosema blijft er in haar werkplaats echt geen enkel restje over. “Het hele proces is milieuvriendelijk.” Met natuurlijke grondstoffen zoals bloemen, planten en bladeren maakt ze plantaardige inkt, verf en papier. Ze maakt ook papier van oude spijkerbroeken of linnen blousjes, een circulaire aanpak waarbij nauwelijks afval wordt geproduceerd. Voor het Zin in morgen festival ontspruiten een tal van ideeën om samen te werken.

Kledingruil groeit in de regio
Op uitnodiging van Gonnie Apeldoorn, een verbindende ambassadeur van de club, schoof Carine Van Bost gezellig aan tafel. Ze is de coördinator van de Kledingketting Den Bosch en omstreken, een kleding swap community in het gebied Hedel – Boxtel, Vlijmen – Vinkel/Nuland en alle stadsdelen en plaatsen ertussen. Deze kledingketting is aangesloten bij hoofdorganisatie the Clothing Loop die ook internationaal een groeiend succes is. Deze kledingruilketting wordt elke maand groter en heeft nu zeven ‘loops’. Haar aanbod voor het festival is om mee te denken over een of meerdere kleding-swap-dag(en).
Sustainable fashion in Den Bosch
Vervolgens vertelde Ezra Dirks aan het gezelschap wie ze is en wat ze doet. Deze jonge onderneemster geeft duurzame naailessen met refurbished machines. Ze leert hoe je zelf kleding kan maken, upcyclen, repareren en hergebruiken. Ze was eerder al een keer aan tafel bij Club Coffee geschoven en ontmoette Denise Marcelissen, de oprichter van ‘Welkom in Den Bosch’. Nu geeft Ezra naailessen in Buurthuis de Slinger voor en met nieuwkomers in de stad. Wat een tof initiatief en wat mooi dat we die verbinding tot stand hebben gebracht!
Stylen en upcyclen
Ook Simone Ruig (Ruig Objects) weet wel raad met duurzame kleding. Deze ontwerpster combineert design en mode met vakmanschap. Ze is bezig met het opzetten van een creatieve sportschool, waar je een abonnement kan nemen om je creatieve spieren te trainen, bijvoorbeeld door het upcyclen van kleding. Ook creatief kijken naar je eigen garderobe is onderdeel van het programma en Ruig leert je graag hoe je kleding zelf kan veranderen en stylen.
Duurzame en inspirerende biertjes
Roger de Bruyckere heeft onlangs nieuw bier gelanceerd met zijn Brouwerij Kairos. Een bier dat gebrouwen wordt met enkel lokale en biologische ingrediënten. Het is 100% duurzaam bier, van graan tot glas. De brouwer wil ook een inspirerend voorbeeld zijn voor de bierindustrie. Het ene biertje is een ode aan het bos en voor elke 100 liter gebrouwen bier wordt er een boom geplant via Trees for All. Het andere, triple B, staat voor bestuivers, bloemen en biodiversiteit.

Duurzame initiatieven tonen
Namens de Bossche klimaatcoalitie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Bossche Milieugroep, de Jonge Klimaatbeweging, Milieudefensie, FNV, Grootouders voor het Klimaat, Extinction Rebellion en bezorgde Bosschenaren, zat Ria Hilhorst aan tafel. De coalitie is op diverse vlakken bezig om de ambitie naar klimaatneutraliteit te versnellen. Onlangs hebben ze een inventarisatie gemaakt van Bossche duurzame buurt- en bewonersinitiatieven. Ria ziet kansen om deze initiatieven te presenteren tijdens het Zin in Morgen Festival.
Bewustwording bij medewerkers gemeente
Vanuit de gemeente ‘s-Hertogenbosch is beleidsadviseur Pauline Slaa aanwezig. Ze vertelt enthousiast over de interne duurzaamheidscampagne die bij de gemeente wordt opgezet, waarvan de aftrap ook in oktober is. Ze is blij met de contacten die ze vandaag bij Club Coffee kan leggen, omdat ze nog op zoek is naar workshops en uitdagingen om gedurende de campagne aan te bieden bij haar collega’s.
Duurzame stadswandeling in Den Bosch
Nick den Bol stelde zich ook aan het gezelschap voor en gaf voorbeelden van initiatieven die hij met Young Changemakers heeft georganiseerd, zoals het Klimaatexamen dat in mei plaatsvond in Theater aan de Parade. Voor het Zin in Morgen festival reikte hij het idee aan om de stadswandeling langs duurzame initiatieven voor studenten nog een keer te organiseren. Deze tocht werd eerder in maart georganiseerd door Avans Hogeschool, GreenOffice, Zero Waste Den Bosch en Young Changemakers.

Stedelijke vergroening in de praktijk
En daar waar Ralf Immens de introductie gaf, rondde zijn collega Stefan van Ham af. Hij is bezig met vergroening in de binnenstad en is momenteel bezig met het gebiedspaspoort in de Orthenstraat. Met het voorbeeld van het pop-up stadspark laat Den Bosch Partners zien hoe je mensen op een andere manier aan het denken kan zetten en een groene beweging op gang kan brengen.
Duurzame inspiratie bij Club Coffee bijeenkomst
Wat een toffe bijeenkomst was die Club Coffee in juli weer! Het zat bomvol inspiratie en gave ontmoetingen. En het maakte ons nu al helemaal enthousiast voor het Zin in Morgen festival in oktober. Want weet je, als je al die duurzame initiatieven op één plek samenbrengt, dan komen daar altijd de vetste nieuwe inzichten en samenwerkingen uit voort. We kunnen haast niet wachten om bij de volgende edities nog meer van dat soort verbindingen tot stand te brengen.
Dus, noteer maar alvast in je agenda: op dinsdag 20 augustus is het weer tijd voor de volgende Club Coffee. Kom gewoon lekker langs, want net als in de wereld van duurzaamheid geldt ook in de wereld van koffie: elke druppel telt!
Het zou echt tof zijn om je aan tafel te zien bij Club Coffee. Daar gaan we samen ondernemen voor een groenere wereld en maken we nieuwe connecties. Tot dan!