Samenkomst van duurzame initiatieven bij Club Coffee Juni

Wat een inspirerende ervaring om Club Coffee bij een partner te organiseren! Het was voor alle deelnemers erg leuk om een kijkje te nemen in het Inkt Atelier. We hopen dat deze opzet van Club Coffee een vervolg krijgt bij andere partners in ons netwerk.

Tijdens de inloop kregen we uitleg over de plek: een duurzame, circulaire botanische drukkerij en werkplaats in De Gruyter Fabriek. Judith Rosema is hier al zo’n 20 jaar gevestigd, waarvan de laatste 2 jaar in dit atelier aan de waterkant. Haar passie voor natuur en duurzame materialen is overal te zien. Haar keuze om over te stappen op alleen natuurlijke producten als inkt, verf, pastel en papier is een mooi verhaal. Onlangs werd ze geïnterviewd waar ze meer vertelde over het boek ‘Plant en Inkt’ dat ze heeft geschreven. Dat interview vind je hier: BD Magazine 2024.

Zoals je van ons gewend bent, blikken we terug op de Club Coffee door de aanwezige personen en organisaties voor te stellen en de reden van hun bezoek.

Stem en podcast

Jeroen van Lente trapte af. Hij zit namens Stichting Stem van het Bos aan tafel die zich inzet voor het behoud van het Sparrenburgbos in Rosmalen. Een vrij toegankelijk gebied dat ze uit handen van de markt willen houden. Jeroen’s vraag was gericht op het bereiken van meer mensen om te informeren, inspireren en activeren om ook een stem te geven aan de natuur op die plek. Hij vroeg of iedereen zijn gegevens wil achterlaten op de site: www.stemvanhetbos.nl

Naast Jeroen was Judith Meinders van Outcast Media weer aanwezig. Club Coffee spreekt haar aan om contacten op te doen. Ze is bezig om in haar podcast-studio duurzaamheid als thema neer te zetten, want daar valt nog veel over te communiceren. Ook op lokaal niveau in ‘s-Hertogenbosch.

duurzaamheid op lokaal niveau

Dat was een mooi bruggetje naar Lianne Elemans van Den Bosch Partners. Zij vertelde over de organisatie, de activiteiten en projecten waar ze als team mee bezig zijn. Onder andere de voorbereiding van het Zin in Morgen-festival. Dit meerdaagse event heeft verschillende doelen op het vlak van duurzaamheid. Zo wil het bezoekers inspireren en inwoners betrekken door duurzame initiatieven een podium te bieden. Ook wil het ondernemers enthousiast maken om, hoe klein ook, een duurzame stap te zetten. Deze doelstellingen riepen natuurlijk ideeën, wensen en vragen op. Een mooie aanleiding om hier een andere keer dieper op in te gaan.

MILTOP Milieutechniek werd vertegenwoordigd door Gonnie Apeldoorn, die weer van de partij was om haar blikveld te verruimen en impact te maken door het delen van haar kennis en ervaring aan anderen over bodem-, grond- en wateronderzoek. Door haar expertise werd ze uitgenodigd voor de tweede sessie van het stadsproject de Groene Bourgondiër: de bodem als basis.

We verwelkomden ook Kristien Sonnevijlle, artistiek leider van Concert Curieus, een jeugd- dans en muziekgezelschap voor de allerjongsten. Omdat ze voor de nieuwe generaties werken, vindt ze het belangrijk om in alle aspecten na te denken over duurzaamheid. Niet alleen in middelen, ook in het vinden van een duurzame manier om het publiek met elkaar en het theater te verbinden. 
Om zoveel mogelijk drempels weg te nemen, verplaatsen ze hun podium naar plekken waar kinderen zijn, zoals kinderopvang. Dat zijn locaties waar de kinderen vrij kunnen spelen, waar de band tussen ouder en kind wordt versterkt en waar theater toegankelijk wordt. In deze context heeft Kristien een vraag: ze zoekt nieuwe locaties en partners in de stad.

Het inkt atelier

Na een korte introductie van Katinka Falke, die de gelegenheid aannam om eens binnen te kunnen kijken bij Het Inkt Atelier, kwamen we bij gastvrouw Judith Rosema. Haar vraag aan het netwerk is “hoe kan ik meer voor bedrijven gaan werken?” Ze ziet vele mogelijkheden binnen circulaire ondernemen, mede door de aanschaf van de Hollander, een machine die kleding kan recyclen tot papier. Nu werkt ze veel voor kunstprofessionals die met minder met chemicaliën willen werken en biedt ze workshops en cursussen aan voor consumenten. Is er een markt om het gebruik van plantaardige inkt verder op te schalen voor bedrijven? Aan tafel werden diverse ideeën en tips gedeeld. Wij zijn benieuwd of het netwerk van de Club van Duurzaam Doen ook antwoorden heeft. 

Heb jij een idee of antwoord?

Heb jij na het lezen van deze terugblik een idee of antwoord op een van de vragen? Stuur ons dan gerust een mail, dan leggen we het onderlinge vervolgcontact.

De Club Coffee van juni was weer een boeiende bijeenkomst vol inspirerende ontmoetingen en gesprekken. Het samenbrengen van zoveel duurzame initiatieven op één plek leidt altijd tot mooie nieuwe inzichten en samenwerkingen. We kijken ernaar uit om bij toekomstige edities nog meer van dit soort verbindingen tot stand te brengen. Dus ben je partner van het netwerk en kunnen we een keer bij jou op Club Coffee komen? Stuur ons een bericht via deze link: https://clubduurzaamdoen.nl/contact/

Wil je de volgende keer ook aanwezig zijn bij Club Coffee? Houd dan onze website en social media kanalen in de gaten voor aankondigingen van nieuwe data en locaties. Tot de volgende editie!