Terugblik op de sessie: recepten om te (ver)binden

Op 26 augustus vond in de Bossche Jamfabriek een inspiratiesessie plaats met als thema ‘recepten om te (ver)binden’. Deze bijeenkomst, georganiseerd voor het stadsproject ‘De Groene Bourgondiër’, had als doel om met het netwerk van koplopers te bespreken hoe we de voedseltransitie in Den Bosch kunnen versnellen. Door partijen aan elkaar te koppelen en kennis en ervaringen uit te wisselen, zet de Club van Duurzaam Doen stappen om de voedseltransitie samen te versnellen.

Samenwerking als sleutel tot succes

De sessie vond plaats op de inspirerende locatie van de Jamfabriek, een bruisende plek voor food-ondernemers. Deze community brengt het beste aan ondernemingen samen om samen de toekomst van de voedselindustrie te veranderen.

Jamfabriek biedt onderdak aan de meest uiteenlopende ondernemingen die actief zijn in de food-industrie. Opgeteld vormen zij zo een community met het maatwerk en de ruimte om succesvol te ondernemen. 

Eten verbindt en brengt partijen samen

Aan tafel zat een divers gezelschap van jonge ondernemers tot ervaren experts, vertegenwoordigers van instituties, (semi)overheden, ondernemers, onderwijs, culturele organisaties en lokale initiatieven. Ieder bracht vanuit zijn of haar achtergrond een uniek perspectief mee op het versnellen van de voedseltransitie.

Uiteraard waren belangrijke spelers in de stad, zoals de partners van dit stadsproject genodigd. Aan tafel zaten Rabobank, Agrifood Capital, Den Bosch Partners, Jamfabriek (BIM), Voedselbos Woest, Huis73, Pluk Proef Praat, Heijmans, People of Tomorrow, Theaterfestival Boulevard / Mariapaviljoen, BrabantWonen en natuurlijk het team van de Club van Duurzaam Doen.

Proeven van mogelijkheden

Lepeltje Liefde serveerde ons een Hollandse stijl pokébowl, geïnspireerd op onze focus van lokaal, plantaardig, seizoensgebonden en gezond eten. Een heerlijke maaltijd die de toon zette voor de rest van de bijeenkomst, waarin we gingen proeven van de mogelijkheden om de lokale voedseltransitie te versnellen.

kansen voor lokaal en gezond eten

Na het heerlijke eten gingen we in de actiestand. Alle ideeën die uit de voorgaande sessies zijn verzameld werden bekeken. Iedereen werd gevraagd om stickertjes te plakken bij bestaande projecten en ideeën die de lokale voedseltransitie kunnen versnellen.

Kracht van het netwerk

Uit eerdere sessies kwamen al veel ideeën naar voren om de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen, zoals het vertellen van een nieuw narratief, het vergroten van de zichtbaarheid van bestaande initiatieven, het koppelen en verbinden van initiatieven en het versterken en opschalen ervan.

Tijdens deze werksessie gingen deelnemers in groepjes waarbij mensen met verschillende perspectieven kansen voor samenwerking gingen onderzoeken. Wie zijn we nodig, welke acties horen erbij, hoe kunnen partners elkaar versterken en waar hebben we het eigenlijk over in tijd, budget en plaats?

Belangrijke uitkomsten sessie ‘recepten om te (ver)binden’

De verschillende rollen en perspectieven brachten spannende dynamieken in de gesprekken. Er vond uitwisseling van ideeën plaats tussen verschillende partijen op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Dit zorgde voor boeiende discussies en nieuwe inzichten.

We hebben elkaar nodig om de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen. Het zal een proces zijn waarbij een lange adem nodig is en er nog veel mensen en ondernemingen geïnspireerd kunnen worden om het goede te doen. Daarbij komen ook voorwaarden kijken om dat mogelijk te maken. De kern hierin is om de verbindingen te blijven leggen en het netwerk te verbreden om meer koplopers erbij te betrekken. Centraal staat het punt op de horizon: waar werken we als netwerk en gemeenschap naartoe? Wat is het recept om de mensen die al goed bezig zijn met elkaar op een duurzame manier te (ver)binden, waardoor er makkelijk kan worden opgeschaald doordat het netwerk zichzelf versterkt?

Op het bord

De volgende sessie zijn we te gast bij het KW1C die samen met Dutch Cuisine bezig is met opleidingen en trainingen. Wat is er nodig om het gezonde, lokale en seizoensgebonden eten op tafel te krijgen? De keten van grond tot mond nodigen we uit aan tafel, waarbij uiteraard de partners van het stadsproject de Groene Bourgondiër ook aan tafel zijn genodigd.

Positieve blik op de toekomst

Dit was de derde terugblik van het stadsproject de Groene Bourgondiër, waarbij we precies op de helft zitten van het proces van groene verbindingen leggen in ‘s-Hertogenbosch. Eind dit jaar vieren we de successen in een netwerkbijeenkomst. De Groene Bourgondiër blijft zich samen met partners en inwoners inzetten om de lokale voedseltransitie te versnellen. We kijken uit naar de komende sessies en bijeenkomsten waarin we verder bouwen aan een duurzaam, gezond en lokaal voedselsysteem voor onze stad. Samen maken we het smaakvolle verschil!

De Groene Bourgondiër

Met het sector overstijgende netwerk van de Club van Duurzaam Doen en met de stadsproject-partners gemeente ‘s-Hertogenbosch Rabobank, KW1C, Agrifood Capital, BIM, Den Bosch Partners, Transfarmers en Voedselbos Woest werken we aan een gezamenlijke visie en doelstelling voor nieuwe perspectieven op de De Groene Bourgondiër.

Wil je ook meedenken en bijdragen aan De Groene Bourgondiër? Neem dan contact op met de Club van Duurzaam Doen. Samen zetten we de schouders onder een duurzaam, gezond en smakelijk voedselsysteem in onze stad.

Terugblik in foto’s

Ook deze sessie van het stadsproject is door fotograaf Mari Durieux vastgelegd. We delen graag nog een selectie van foto’s om de sfeer en de locatie in beeld over te brengen.