Versnelling van de voedseltransitie in Den Bosch met de Groene Bourgondiër

In Den Bosch gaan we de voedseltransitie versnellen door de blik te richten op lokaal, plantaardig, seizoensgebonden en gezond eten. Dit zijn belangrijke ingrediënten om te denken in mogelijkheden voor sociaal, ondernemend en gastvrij ‘s-Hertogenbosch.

Eten als middel voor verbinding; dialoog als doel om het netwerk in de actiestand te zetten: “Wat is er al en wat wensen we nog?” Voor het stadsproject de Groene Bourgondiër organiseren we smaakvolle bijeenkomsten om het sector-overstijgende netwerk in de gemeente ‘s-Hertogenbosch samen te brengen. De uitdagingen van ons voedselsysteem raken immers de hele stad. Daarom nodigen we een netwerk van spelers uit met uiteenlopende belangen en betrokkenen: bedrijven, overheden, onderwijs, buurtinitiatieven en experts.

“Door met al deze partijen samen te genieten van het bourgondische eten, vergroten we de kans op het versnellen van de lokale voedseltransitie.”

Genieten van het leven

Goed eten, gezelligheid en genieten van een hapje en een drankje zijn belangrijke aspecten van het bourgondische leven. Daarom staan samen eten, proeven en ervaringen delen centraal. Met als doel om lokale samenwerkingen aan te jagen, plantaardige voeding op de kaart te zetten en kennis te delen rondom voedselvraagstukken. Kansen worden verkend en acties gepland.

Wat ligt er op ons bord?

Zowel letterlijk als figuurlijk gaan we op zoek naar antwoorden. Enerzijds gaan we inventariseren wie de lokale ondernemers zijn en wat de plantaardige en seizoensgebonden producten zijn. Figuurlijk gaan we in op mogelijkheden en dilemma’s. Er zijn kansen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon, deze verkleinen de gezondheidsverschillen en beperken milieubelasting van voedsel. Tegelijkertijd zijn er ook dilemma’s. Een spanningsveld tussen idealen als ‘gezonder en duurzamer’ en dagelijkse keuzes gebaseerd op ‘prijs en gemak’.

Aan tafel…!

Door gesprekken te voeren krijgen we op tafel wat vruchtbaar is om te delen. Door interventies te creëren met voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten gaan we in gesprek om kansen te benutten en keuzes te maken. We willen bespreekbaar maken waar we tegenaan lopen en vooral laten ervaren hoe lekker groen bourgondisch kan zijn.

Inspireren door te doen

We inspireren om in mogelijkheden van duurzaam doen te denken. Daarom brengen we het netwerk aan speciale tafels bijeen op verschillende plaatsen in de stad. Op tafel worden menu’s met lokale ingrediënten en producten geserveerd. De tafels zelf zijn van regeneratief materiaal gemaakt. Na de laatste maaltijd worden de tafels aan de aarde gegeven en dragen de compost-tafelbladen bij aan een gezonde bodem.

Versnellen en verbinden

Ook de gesprekken dienen als een gezonde voedingsbodem voor de versnelling van de voedseltransitie in Den Bosch. We willen naar een systeem waarin we manieren vinden om onze negatieve impact op natuur te verminderen en positief herstel vergroten.

Wil je de verandering mee maken? En een bijdrage leveren aan dit stadsproject, zodat we met volle teugen kunnen genieten van een leefbare en gezonde stad? Neem gerust contact met ons op. Dat kan via onderstaande button: