Eerste zaadje voor voedseltransitie geplant

Terugblik aftrap De Groene Bourgondiër: eerste zaadje geplant voor voedseltransitie in Den Bosch

Op 22 mei trapten we De Groene Bourgondiër af met de eerste sessie. Na maanden van gesprekken was het tijd om samen de schouders eronder te zetten en het eerste zaadje te planten voor een duurzame voedseltransitie in Den Bosch.

Vers van de akker

Bij aankomst bij de Graafse Akker werden we ontvangen met een glas “vers van de akker” vlierbloesemlimonade. Naast de spanning over het weer, was er ook verwondering voor de prachtige locatie. We namen plaats aan tafels gemaakt van compostboard, geproduceerd door Rik Makes. Terwijl we genoten van soep bereid met ingrediënten van de akker die de slakken nog hadden overgelaten, onderhield Geertje Jansen ons met boeiende historische verhalen.

Eten verbindt en brengt partijen samen

De bijeenkomst ‘Het Eerste Zaadje’ bevestigde dat eten een krachtig middel is om verbinding te leggen. De aanwezige mensen en organisaties, variërend van buurtinitiatief, woningcorporatie tot programma- en beleidmakers, zetten zich al actief in om de voedseltransitie in de stad te versnellen. Als Club van Duurzaam Doen hadden we een divers gezelschap uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en verwachtingen te delen. Het doel was om te kijken wat er nodig is om samen de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen.

Het stadsproject De Groene Bourgondiër gaat verder dan enkel de ‘hoe-vraag’ om de voedseltransitie te versnellen. De Club van Duurzaam Doen kijkt met haar partners ook naar de onderliggende ‘waarom-vraag’. Want op veel plekken zijn mensen al bezig en is de ‘hoe-vraag’ niet relevant. De goede voorbeelden zijn al aanwezig in onze stad.

Uitdagingen en kansen voor lokaal en gezond eten in Den Bosch

Tijdens de eerste sessie hebben we stilgestaan bij mogelijke oorzaken en uitdagingen voor de voedseltransitie in Den Bosch. De stad wordt gezien als een conservatieve stad, duurzaam eten is duurder en mensen willen graag verwend worden als ze uit eten gaan. Maar we hoorden ook andere geluiden – dit kunnen wel eens aannames zijn als je kijkt naar succesvolle voorbeelden in andere steden, zoals een vol plant-based restaurant.

Na het benoemen van pijnpunten, creëerden we ruimte om te kijken naar oplossingen waarin de hele voedselketen wordt meegenomen. Hoe kunnen we initiatieven opzetten die deze uitdagingen te boven komen? Welke resultaten willen we bereiken, waar bestaan die uit en hoe gaan we die bereiken?

Uit de gesprekken kwamen vier hoofdlijnen naar voren om de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen:
1. Zichtbaarheid vergroten van bestaande initiatieven
2. Het koppelen en verbinden van initiatieven
3. Het versterken en opschalen van initiatieven
4. Het vertellen van een nieuw narratief

Vervolg: de bodem als basis

In de volgende sessie, ‘De Bodem als basis’, gaan we deze vier hoofdlijnen verder uitwerken. Het stadsproject is een proces dat verbinding brengt tussen bestaande partijen die elkaar nog niet kennen, maar samen invulling willen geven aan een duurzame voedselketen in Den Bosch.

Met het sector overstijgende netwerk van de Club van Duurzaam Doen en met de stadsproject-partners Rabobank, KW1C, Agrifood Capital, BIM, Den Bosch Partners, Transfarmers en Voedselbos Woest werken we aan een gezamenlijke visie en doelstelling voor nieuwe perspectieven op de De Groene Bourgondiër.

Op weg naar een ingevuld en gedragen canvas

De laatste sessie in november staat in het teken van het opleveren van een ingevuld en gedragen canvas voor De Groene Bourgondiër. Wat de precieze vorm gaat worden, welke rollen daarin vervuld worden en met welke partijen, is nog in ontwikkeling. Maar één ding is zeker: met de aftrap van De Groene Bourgondiër is het eerste zaadje geplant voor een bloeiende voedseltransitie in Den Bosch.

Wil je ook meedenken en bijdragen aan De Groene Bourgondiër? Neem dan contact op met de Club van Duurzaam Doen. Samen zetten we de schouders onder een duurzaam, gezond en smakelijk voedselsysteem in onze stad.

Over De Groene Bourgondiër

De Groene Bourgondiër is een stadsproject van de Club van Duurzaam Doen, in samenwerking met diverse partners uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het doel is om de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen door bestaande initiatieven te verbinden, versterken en op te schalen. Zo werken we samen aan een duurzaam, gezond en lokaal voedselsysteem dat de stad gezond voedt en verbindt.

Wil je meer weten over het stadsproject? Klik dan op onderstaande button.

Terugblik in foto’s

Er zijn fantastisch mooie foto’s gemaakt door Mari Durieux. Daarom hieronder een selectie van prachtige plaatjes die de plek van de Graafse Akker mooi in beeld brengen.