
Op donderdag 10 oktober kwamen we voor de vijfde keer samen aan tafel van De Groene Bourgondiër. We waren te gast bij het restaurant ‘Het Mariapaviljoen’, het oude sanatorium van het historische Het Groot Ziekengasthuis.

Onze Ambitie: een Duurzaam Voedselsysteem
Deze bijeenkomst ‘Op de kaart’ bracht gasten uit verschillende sectoren samen, wat de samenwerking en uitwisseling van ideeën bevorderde. Deze sessie organiseerden we in samenwerking met Ralf Immens van Den Bosch Partners. Want hij is zowel betrokken bij het Zin in Morgen-festival als bij de Brabantse Food Alliantie.
In eerdere sessies hebben we inspirerende ideeën gedeeld. In deze sessie verkennen we de verhalen van De Groene Bourgondiër, want verhalen spelen een cruciale rol in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

Brabantse Food alliantie viert duurzaam bourgondisch genieten
Informeel netwerken is altijd een belangrijk onderdeel bij onze bijeenkomsten. Zo ook deze avond. Zodra het gezelschap aan tafel zat, informeerde Ralf Immens ons over de Brabantse Food Alliantie en de promotie van het nieuwe Bourgondisch in Brabant.
De Brabantse Foodalliantie zet zich in voor het promoten van goed en eerlijk eten in Brabant. De alliantie bundelt de krachten van partijen in de keten van ‘grond tot mond’ om lekkere, gezonde en duurzame keuzes te stimuleren.

Het NIEUW bourgondisch OP DE KAART
Ralf introduceerde coalitiepartner Justine de Jong van Visit Brabant. Ze vertelde over de campagne BrabanDISH die het nieuwe bourgondische Brabantse leven met oog voor de toekomst viert. BrabanDISH staat voor gastvrij, bewust genieten, lokale producten, duurzame productie en is gericht op de toekomst. Het maakt gezonde en duurzame keuzes verleidelijk en tastbaar voor consumenten en de keten.
Eten van een bordje van Brabantse bodem
Onderdeel van de campagne was een oproep via Kunstloc aan beginnende kunstenaars met de uitdaging om een unieke drager te creëren die de elementen van BrabanDISH samenbrengt. Marijke Remmers was de winnaar met haar bordje van Brabantse restmaterialen zoals aardbeienkroontjes, bieten- en uienschillen. Het voorafje, gemaakt door Lola Fick, werd op de bordjes van Marijke geserveerd. Een leuke preview, want een dag later op 11 oktober presenteerden de finalisten van de Brabantse Meesterchef kookwedstrijd de amuses op het BrabanDISH-bordje.
(de tekst loopt door onder de foto’s)
Op de kaart






Het diner van de tafelsessie ‘Op de kaart’ van De Groene Bourgondiër is een samenstelling van verschillende producten en gerechten van verschillende Bossche ondernemers die de Club van Duurzaam Doen en Den Bosch Partners hebben samengebracht aan tafel. Zoals het Kairos bier en water Kefir van Pollevie. De gerechten zijn bereid door de drie culinaire creatieven en horeca ondernemers Lola Fick, Cynthia Jongenelis (Eten bij Fret) en Pepijn Müller (Mariapaviljoen).

Toekomstbeeld visualiseren
Tijdens een inspirerende avond bij de Groene Bourgondiër gingen de aanwezigen in groepen uiteen om te dromen over de toekomst. Visual storyteller Katinka Feijs hielp de deelnemers om hun ideeën en toekomstbeelden te visualiseren met behulp van speciaal ontwikkelde storytellingkaartjes.
De energie zat er goed in en er ontstonden mooie, diverse verhalen en ideeën. Zo kwam de ‘Hint-Jammie-straat’ tot leven en werd er stadsbreed gedacht over de gezonde bourgondiër, kansen voor voedseltransitie, van daktuinen tot het benutten van menselijke mest. De sfeer was enthousiast en de handen jeukten om aan de slag te gaan met de bedachte concepten.
Katinka maakt een visueel verslag dat op 6 november tijdens de netwerkbijeenkomst getoond zal worden. Zo krijgen de toekomstdromen van De Groene Bourgondiër tastbaar vorm.
De Groene Bourgondiër
In 2024 richt De Club van Duurzaam Doen zich op het versnellen van de voedseltransitie in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Met het stadsproject ‘De Groene Bourgondiër’ haalt de club verschillende invalshoeken op en verkent perspectieven om gezamenlijk sneller werk te maken van een duurzaam voedselsysteem in Den Bosch.
Met het sector overstijgende netwerk van de Club van Duurzaam Doen en met de stadsproject-partners gemeente ‘s-Hertogenbosch Rabobank, KW1C, Agrifood Capital, BIM, Den Bosch Partners, Transfarmers en Voedselbos Woest werken we aan een gezamenlijke visie en doelstelling voor nieuwe perspectieven op de De Groene Bourgondiër.
Wil je meer weten over De Groene Bourgondiër? Meld je dan aan voor de netwerkbijeenkomst van 6 November of bekijk onze aparte stadspagina. Samen zetten we de schouders onder een duurzaam, gezond en smakelijk voedselsysteem in onze stad.

Terugblik in foto’s
Ook deze sessie van het stadsproject is door fotograaf Mari Durieux vastgelegd. We delen graag nog een selectie van foto’s om de sfeer en de locatie in beeld over te brengen.








