Terugblik: De bodem als basis

Voedselbos Woest: duurzaam lokaal voedselsysteem

Het plan was om half juni een bijeenkomst van ‘de Groene Bourgondiër’ buiten te houden bij zonnig weer. Dit liep anders, want op 18 juni regende het flink. Toch ging de bijeenkomst gewoon door, ondanks de hevige regen. Alle deelnemers trotseerden het slechte weer in regenpakken en -laarzen, gedreven door het belang van duurzaam handelen.

De genodigden verzamelden zich in een tent in Voedselbos Woest, gelegen in het Kanaalpark te Rosmalen. Met laarzen aan stonden we stevig in de kleigrond. Eenmaal gezeten aan tafel, deelde Monique Westerlaken de geschiedenis en het potentieel van dit project, dat streeft naar een duurzaam, seizoensgebonden en lokaal voedselsysteem.

Een burgerinitiatief voor natuurlijk voedsel

Voedselbos Woest is een burgerinitiatief en beslaat 1,8 hectare in ‘Kanaalpark Fase 2’. Het is een natuurgebied tussen Empel en Rosmalen, grenzend aan het Maximakanaal. Het publiek toegankelijke bos ligt in de buurt van Hof Eyghentijds en Tuinderij ’t Wild.

In samenwerking met de gemeente zijn in 2019 de eerste plannen gesmeed en afspraken gemaakt over onder meer de te planten gewassen, met een voorkeur voor inheemse soorten. De kerngroep heeft fondsen geworven via crowdfunding, subsidies en steun van de Rabobank, waarmee een eerste ontwerp van het voedselbos is gerealiseerd. Hoewel het bos openbaar toegankelijk is via een pad, is het omgaan met het oogsten van producten nog een punt van discussie.

Ook legde Monique uit wat een voedselbos is en benadrukte de voordelen voor de gezondheid van mens, natuur en klimaat. Naast frisse lucht, gezonde en gifvrije voeding en een verhoogde weerstand door contact met bacteriën, biedt werken in een groene buitenomgeving met daglicht ook mentale gezondheidsvoordelen. Voedselbossen stimuleren beweging, bieden gezonde buitenlucht en hebben een positief effect op het zicht door de weidsheid van het landschap.

Gezonde missie: gezonde voeding, lokaal en vers bereid

Na het voorgerecht van uiensoep, bereid door Monique, werd het hoofdgerecht verzorgd door Healthy Fridge. Als hoofdgerecht werden er verse wraps, salades en sapjes geserveerd, rechtstreeks uit de keuken.

René Bink, ondernemer gevestigd in de Jamfabriek, presenteerde vol passie de ontstaansgeschiedenis en het concept. De missie van Healthy Fridge is om heel Nederland mee te nemen in hun missie naar gezond én lekker eten op de werkvloer! Ze hebben zich tot doel gesteld om knettervers en gezond eten makkelijker te maken dan fast food.

Geen automatische snoep- en frisdrankautomaat, maar een slimme koelkast vol gezond, vers en lokaal eten. De koelkasten staan in ziekenhuizen en zorginstellingen, kantoren en bedrijven , scholen en universiteiten waar gezonde keuzes worden aangemoedigd.

de brainstorm-sessie als toetje

Na de heerlijke maaltijd gingen we verder in het proces van De Groene Bourgondiër. Op basis van de inzichten uit de eerste sessie ‘Het Eerste Zaadje’ werden vier termen op het tafelkleed geschreven: Initiatieven koppelen, Coalitie vormen, Visie schrijven en Zichtbaarheid vergroten. Alle deelnemers werd gevraagd om hun ideeën erbij te zetten. Talrijke suggesties werden opgeschreven. De brainstorm werd vervolgens geleid tot een discussie over de essentie en doelgroep van het stadsproject. Een belangrijk punt was dat het verhaal moet aanslaan in de wijken. Alle ideeën zijn verzameld in een document en in een volgende bijeenkomst zal hierop worden voortgebouwd.

Vervolg: Recepten om te (ver)binden

In de volgende sessie, ‘Recepten om te (ver)binden’, gaan we de volgende stap zetten in dit stadsproject dat een proces is. Het legt verbindingen tussen bestaande partijen die elkaar nog niet kennen, maar samen invulling willen geven aan een duurzame voedselketen in Den Bosch.

Met het sector overstijgende netwerk van de Club van Duurzaam Doen en met de stadsproject-partners gemeente ‘s-Hertogenbosch, Rabobank, KW1C, Agrifood Capital, BIM, Den Bosch Partners, Transfarmers en Voedselbos Woest werken we aan een gezamenlijke visie en doelstelling voor nieuwe perspectieven op de De Groene Bourgondiër.

Wil je ook meedenken en bijdragen aan De Groene Bourgondiër? Neem dan contact op met de Club van Duurzaam Doen. Samen zetten we de schouders onder een duurzaam, gezond en smakelijk voedselsysteem in onze stad.

Over De Groene Bourgondiër

De Groene Bourgondiër is een stadsproject van de Club van Duurzaam Doen, in samenwerking met diverse partners uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het doel is om de voedseltransitie in Den Bosch te versnellen door bestaande initiatieven te verbinden, versterken en op te schalen. Zo werken we samen aan een duurzaam, gezond en lokaal voedselsysteem dat de stad gezond voedt en verbindt.

Wil je meer weten over het stadsproject? Klik dan op onderstaande button.

Terugblik in foto’s

Er zijn wederom mooie foto’s gemaakt door Mari Durieux. Daarom hieronder een selectie van sfeerfoto’s die ook het jonge voedselbos mooi in beeld brengen.