Nature Building Project in Den Bosch

“Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen.”

Lucas De Man – Biobased Creations / Company New Heroes

september 2022 – in deze tijd is iedereen wel geraakt door een crisis en zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Daarom haalt de Club van Duurzaam Doen een inspirerend voorbeeld naar de stad toe: het Nature Building Project. Een interactieve installatie geïnspireerd op The Exploded View van Lucas De Man en Pascal Leboucq (Nieuwe Helden).

Het project stelt de vraag centraal: Hoe komen we tot een duurzame groene en circulaire wereld voor iedereen?

Duurzaam Doen is de toekomst

Samen bouwen aan een duurzame toekomst met biobased materialen. Er zijn vijf goede redenen voor! Allereerst zorgt het voor minder uitstoot en betere afvang van CO2, verder voorkomt het verzakken van woningen en gebouwen, als derde draagt het bij aan een gezondere leefomgeving. Tevens worden landbouwresten opgewaardeerd en ten slotte helpt het in de strijd tegen de stijgende zeespiegel. Wil je meer weten, bekijk dan de video onderaan dit bericht.

Kom met eigen ogen zien wat er nu al kan! Voel met je handen dat het natuurlijke materiaal warmte vasthoudt en leg je oor ter luister bij het verhaal van dit model-huis. Grote kans dat je geïnspireerd raakt en met nieuwe ideeën naar huis gaat. Want het kan al wel, duurzaam de (lokale) leefomgeving inrichten!

We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”


Pascal Leboucq – Biobased Creations / Company New Heroes

Nieuwe perspectieven

Met het Nature Building Project worden nieuwe perspectieven ontdekt en worden er mogelijkheden aangereikt in materialen, methodes en ketens. We nodigen iedereen in de stad uit om een bezoek te brengen. Van ambtenaren en bestuurders, studenten en onderwijspersoneel, bewoners en bezoekers, boeren, bedrijven en corporaties. Want door te doen in samenwerking kunnen we de Bossche leefomgeving veranderen.

Wat is het Nature Building Project?

Het is een modulaire installatie in de vorm van een huis en laat de mogelijkheden en schoonheid van duurzaam bouwen zien. Alle wanden en muren, plafonddelen en vloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen en kan jij met je eigen handen pakken en plaatsen. Het Nature Building Project is een project in navolging van The Growing Pavilion en The Exploded View van Lucas De Man en Pascal Leboucq (Nieuwe Helden) waar radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning het uitgangspunt was. 

Praktische informatie

De Club van Duurzaam Doen nodigt iedereen uit om een bezoek te brengen aan het huis en vooral zelf te gaan doen! Van maandag 10 oktober tot en met zaterdag 15 oktober legt het Nature Building Project een reis door de stad af. Op de Dag van de Duurzaamheid (maandag 10 oktober) start de tour.

Weekoverzicht locaties

maandag 10 oktober: Stadskantoor gemeente ’s-Hertogenbosch
dinsdag 11 oktober: Corporatiedag, Congrescentrum 1931*
woensdag 12 oktober: KW1C, onderwijsboulevard 
donderdag 13 oktober: Helftheuvel, Den Bosch West
vrijdag 14 oktober: SPARK Makers Zone
zaterdag 15 oktober: de Parade, centrum Den Bosch

*besloten bijeenkomst voor woningcorporaties

Waarom Biobased materialen gebruiken?

De Nature Building Project is een concept van Company New Heroes. De Nature Building Kit is ontwikkeld in samenwerking met NEMO Science Museum en met dank aan Bruns.